Головна » Матеріал для завантаження » ВЕСНЯНИЙ ПЕРІОД » ВЕСНЯНІ СВЯТА

Традиції Масниці
07.03.2016, 20:59

На Масляну була традиція скочуватися з гори парами, які одружилися в цьому році. Ось як описує величання молодих пар на Масляну в журналі «Добрі поради» (3-97г.): «Молоді пари виїжджали«на люди»у розписних санях, наносили візити всім, хто гуляв у них на весіллі. Потім сани з молодятам і під'їжджали до гори, коли там збиралося багато чоловіків і неодружених хлопців. Як тільки молодий чоловік піднімався на гору, інші кричали: «Молоду такого-то нагорку!» Дружина, почувши запрошення, виходила з саней і, вклонившись на дві сторони, піднімалася до очікуючому її чоловікові, а в зошедши на гору і ще відмірявши три низьких поклону, сідала до чоловіка на коліна, цілувала його два-три рази, а стоять поряд, недовольствуясь такої малої люб'язністю молодят, тримали санки, кажучи: «Ще раз подмажь, хід чє піде!» Скотившись з гори, молода знову цілувала чоловіка. Всі недавно одружились повинні були скотитися по одному разу. Молоді пари, одягнені в кращі костюми, частіше ті, в яких вінчалися, брали участь у грі «Стовпи». Дотримуючись правил, вони вставали по обидва боки сільський вулиці і всенародно показували, як люблять один одного. Їм при цьому люди кричали: «Порох на губах!» - і пропонували цілуватися ще».

У деяких областях, де господиня пекла млинці (основне «масляне страва») заздалегідь, зберігся обряд зустрічі Масляної. Хлопчик з млинцем скакав на кочерзі по городу і кричав: «Прощай, зима соплива! Приходь, літо червоне! Візьму рало, борону - і орати піду!».

Свято часто відкривали діти, сооружавшие снігові гори і автори тостів привітання Масляної: «Кликав-позывалчестной Семик широку Масницю до себе в гості на подвір'я. Душа ль ти моя, Масляна, цукрові твої вуста, солодка мова! Приїжджай до мене в гості на широкий двір на горах покататися, в млинцях повалятися, серцем потішитися. Вже ти ль моя Масляна, червона краса, руса коса, тридцяти братів сестра, сорока бабусь онука, трехматерина донька, кеточка-ясочка, ти ж моя перепілочко! Як назустріч Масниці виїжджав чесної Семиквсалазочках, водних портяночках, без лапоток. Приїжджала чесна Масляна, широка бояриня, до Семику у двір на горах покататися, в долинах повалятися, серцем потішитися. Їй-то Семикбьетчелом, кланяється, кличе в тесовый терем, за дубовий стіл, до зеленого провину. Як і ональ, чесна Масляна, душею потешалася, розумом повеселилася, промовою наслаждалася». Після такої зустрічі дітлахи збігали з гори і кричали: «Приїхала Масляна! Приїхала Масляна!«

Протягом усього тижня діти, так і дорослі, збиралися на льодових та снігових горах, скочувалися звідти з криками: «Широка Масляна, ми тобою хвалимось, на горах катаємося, млинцями об'їдаємося!» Дорослі починали кататися з гір з середи чи четверга. Катання з гір мало особливий сенс: хто далі прокотиться, у того в сім'ї вродить льон довше.

Напевно, без млинців неможливо уявити російську Масляну. Блін здавна був символом Сонця. Ритуально поживу млинця - во славу весни, родючості землі. Форма млинця теж не випадкова - коло вважалося знаком Сонця. «Блін цілий, як даний щедре Сонце. Блін червоний і гарячий, як гаряче всесогревающее Сонце, блін политий розтопленим маслом - це спогад про жертв, принесених могутнім кам'яним ідолам. Млинець - символ Сонця, червоних днів, гарних врожаїв, ладних і здорових дітей» (А. И.Куприн). Млинці пекли з понеділка і до кінця тижня. Напередодні понеділка, ввечері, жінка виходила на вулицю і зазивала місяць заглянути у віконце і подути на опару: «Місяць ти, місяць, золоті твої ріжки! Виглянь у віконце, подми на опару!«

Господині готували млинці за своїм рецептам. Використовувалася гречана, вівсяна, яєчна, пшеничне борошно. Їли млинці з ікрою, сьомгою, навагой, сиром, сметаною, рубаними яйцями, з медом.

На Масляного тижня перший млинець - за упокій всіх спочилих. Його клали «для душ батьківських» зі словами: «Чесні наші батьки, ось для вашої душки блінок!«

Коли зяті в п'ятницю влаштовували тещині вечірки, звана теща, за звичаєм, повинна була прислати з вечора все необхідне для випікання млинців: таган, сковороди, ополоник, діжку для опари, а тесть посилав мішок гречаної крупи та коров'яче масло.

Поради господині

Кілька ложок цукрового піску, додані в тісто, зроблять млинці більш хрусткими, вони стануть золотистого кольору.

Щоб зберегти млинці, загорніть їх у фольгу і покладіть в холодильник. При цьому не бійтеся, що вони втратять смакові якості.

Щоб млинці не охололи, потримайте їх, складені на тарілці, над каструлею з киплячою водою.

Якщо ви хочете спекти товсті, пухкі млинці, покладіть в тісто спочатку тільки жовтки, а пізніше - збиті білки.


07.03.2016, 20:59 --------------------------

Категория: ВЕСНЯНІ СВЯТА | Добавил: yrok | Теги: Масниці, весняні свята, традиції Просмотров: 1303 | Загрузок: 0 | Рейтинг: 5.0/1
Схожий матеріал:
ТАКОЖ ВАМ МОЖЕ БУТИ ЦІКАВО:



Всего комментариев: 0



avatar
ДОВІДНИК
СЕРТИФІКАТИ
КОНТАКТ
Email: kresak@ukr.net
СТАТИСТИКА САЙТУ

Онлайн: 2
Гостей: 2
Читачів: 0


СЬОГОДНІ НАС ВІДВІДАЛИ
ebrezgun
Україна. Кривий Ріг